Diksiyon Konuları

Buradaki eğitim notları Nuri Çevik’in “KONUŞMA TEKNİĞİ” isimli kitabından ve Deniz Çevik’in ders notlarından alınmıştır. Telif hakkı sahiplerinden yazılı izin alınmadan aynen ya da özet olarak hiçbir bölümü kullanılamaz. Sadece sayfalara bağlantı (link) verilebilir.

DİKSİYON NEDİR?

Diksiyon, seslerin sözcük, durak ve vurgularının hakkını vererek açık seçik ve duru bir biçimde söylenmesidir.

Diksiyon bir söz söyleme sanatıdır. Diksiyon sadece spikerler için değil, herkes için gereklidir. Çünkü ne kadar çok bilgimiz olursa olsun, bunu karşımızdakilere etkili bir şekilde aktarabildiğimiz ölçüde başarılı sayılırız. Okulda, işyerinde ve televizyonda pek çok değerli öğretmenleri ve bilim insanlarını görüyoruz. Ne yazık ki pek azı konuşurken bizi sıkmadan ve yormadan bilgilerini aktarabiliyorlar.

Doğru, güzel ve etkili konuşan insanları dinlemek bir keyiftir. Konuşurken argo kelimeler kullanan, kelimeleri doğru telaffuz edemeyen, diyafram nefesi kullanmayan, sık sık duraklayıp aralarda aaa, ııı sesleri çıkartan ve beden dilini doğru kullanmayan insanlar dinleyiciyi yorarlar.

Diksiyonun kapsadığı alan çok geniştir. Kelimelerin doğru telaffuz edilmesi, konuşurken vurgu ve tonlamaya dikkat ederek konuya duygularımızı aktarabilmek yani tekdüze konuşmamak, nefesin verimli kullanılması, beden dilinin doğru kullanılması, ister karşımızda bir kişi olsun isterse kalabalık bir topluluk önünde güzel ve etkili konuşmak hep diksiyonun ilgi alanı içindedir.

DİKSİYONUN ANA BAŞLIKLARI

DİL ve DİLİN ÖNEMİ

SOLUNUM

SES

BEDEN DİLİ

TOPLULUK ÖNÜNDE KONUŞMAK